onsdag 3 februari 2010

Shaping!

Detta med shaping är en spännande värld! Har verkligen taggat igång på detta och det är såå kul! När hunden väl börjat fatta grejen och bjuder beteenden är det ett verktyg som ger coola resultat! Soja börjar verkligen förstå detta nu och det är en utmaning för mig att shapa "rätt", dvs. timing, dela upp i tillräckligt små delar, belöningsplacering, belöningsfrekvens etc.
Har diskuterat detta med Anna en del senaste dagarna och vi utbyter tankar, ideér och försöker klura lite tillsammans, för det är inte alltid lätt men som sagt...grymt kul! Inte minst för hunden! Senaste tiden har jag och Soja pysslat en del med detta hemma i vardagsrummet, helt perfekt i detta klimat. Vi sysslar "bara" med en massa fix o trix, allt är på skoj och det är så befriande. Vi gör detta för att ha kul tillsammans och som bonus utvecklar ju detta oss båda två. Och roligt har vi. Så härligt att göra nåt bara för att det är roligt, utan krav och regler, tror det finns en risk att tappa detta ibland när man tränar sin hund för tävling! Sen är jag helt övertygad om att detta kommer ge mycket i den "seriösa" träningen, hunden tränar sig i att tänka och testa och jag blir förhoppningsvis bättre på att forma hunden dit jag vill!
Det som vi just nu pysslar med är slalom mellan mina ben, gömma sig under en stol och att kunna urskilja föremål och hämta dom! Håller på att klura på lite cirkuskonster att jobba med framöver! Har ni tips på fler roliga grejer....kommentera gärna och berätta!

Hoppas ni blir lite inspirerade, jag lovar, testar ni är ni fast. Hunden kommer om inte annat att övertyga dig om att detta är grymt kul!

För det är ju att ha det bra och roligt med sin hund som är det allra viktigaste!

Nu är våran lilla paus över, dags för nästa lilla träningspass!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, visst är det nyttig att inte bara träna inför tävling. Trix är ju både roligt för oss och hundarna.

Har lite tips på trix åt er. Siri är en riktig cirkusprinsessa :).

Hon kan ta av mig strumporna och sedan springa iväg med dom och stoppa i tvättkorgen :).
Hon kan knäppa på och av lamporna. Hon kan lipa, spela död, slalom mellan mina ben, pussas på kommando. Hon kan också härma mig, när jag lyfter på höger ben lyfter hon på sitt vänste framben och tvärt om. Det blir lite som en dans när man sätter ihop det :D. Hon kan mycket mer trix också men jag kommer inte på nå mer just nu.

Men man får en sån bra relation/samspel när man träna konster.

Hoppas allt är bra med er.
Lycka till på fortsatta tävlingar.

Ha det bra
//Emelie & halvsyster Siri

Anonym sa...

Nu blev jag visst anonym.
Men det är Hausse Siri's matte som skrev :).

Kika gärna in på våran hemsida:
http://www.infoom.se/mysite/index.php?sida=1960&user=525

Ha det bra